Cel puțin în ultimul deceniu, în fiecare săptămână, auzeam și auzim de la cei care ne conduc, de la cei care sunt la Palatul Victoria și prin ministerele de resort, că România este un hub energetic, că România este țara europeană care are cel mai mare potențial de producție de energie, energie ieftină, că România este un jucător regional, european și, de ce nu, un jucător global în energie. Ce avem după 10 ani în care banii nu ne-au lipsit: un sector energetic cu o producție internă insuficientă de energie, care nu reușește să acopere necesarul când sunt crize, așa că suntem nevoiți să importăm energie.

Am investit miliarde și miliarde de euro în scheme de sprijin, în scheme de finanțare, în scheme de proft, pentru energia eoliană și solară, dar care, dacă nu bate vântul sau soarele, nu ne ajută deloc. Tot la cărbune și gaze revenim atunci când avem nevoie de energie. Sau la importuri. Toate guvernele care au trecut pe la Palatul Victoria din 2016 încoace au luat cu toate mâinile posibile profiturile companiilor de stat din energie, în joc fiind dividende încasate de 7 miliarde de euro, conform unei analize ZF, și nu au pus nimic în loc, nicio capacitate nouă de producție de energie.

Tot ce se produce acum, cu o infrastructură învechită, care este stoarsă la maximum, este de pe vremea lui Ceaușescu.Pe piața de energie se vând și se cumpără PowerPoint-uri făcute frumos, se vând prezentări și discursuri bombastice: că România este hub energetic european. Dar în spate nu prea se construiește nimic nou în domeniul producției de energie. Așa că, dintr-un exportator de energie în vorbe, suntem importatori de energie în fapt.Am sprijinit cu miliarde de euro primul val de energie eoliană și solară, dar nu am investit în stocare. Așa că, atunci când bate vântul sau soarele, pentru că nu avem stocare această energie se pierde. Când avem nevoie de energie nu avem de unde să o luăm intern, pentru că nu am stocat-o. Așa că importăm. Soluția ministrului energiei este să nu dăm drumul la mașinile de spălat rufe seara, pentru că blocăm sistemul.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ