• Anca Șelariu împreună cu colegii săi au stat izolați pt. 378 de zile în Mars Dune Alpha
  • Mars Dune Alpha este un habitat 3D printat în Texas, ce simulează viața pe Marte
  • Mars Dune Alpha se întinde pe o suprafață de 1.700 de metri pătrați
  • NASA dorește ca până în 2030 să trimită astronauți pe Marte

Cum ar fi să trăiești pe Marte? Ești mai aproape decât crezi de a afla. Inginerii de la NASA au folosit imprimantele 3D pentru a crea un habitat similar cu cel de pe Marte. Anca Șelariu este una dintre cercetătorii care s-a izolat pentru 378 de zile în Mars Dune Alpha.

Cum arăta habitatul?

Habitatul a fost creat cu ajutorul imprimantelor 3D în Houston, Texas anul trecut în aprilie. Suprafața pe care se întinde Mars Dune Alpha este de 1.700 de metri pătrați și a fost construit pentru a pregăti astronauții care vor ajunge pe Marte în 2030 pentru misiunea Chapea. Această replică a atmosferei de pe Marte este dotată cu solare, zonă pentru sănătate, echipamente pentru exerciții, lounge, dormitoare private pentru astronauți, două băi, și o grădină cu nisip de culoare roșiatică pentru a-i face pe participanți să se simtă ca pe Marte. Încă un lucru important de precizat este faptul că aceștia au folosit doar resursele cu care ar pleca pe Marte. Echipajul a trebuit să își crească în solare propriile legume pentru a supraviețui. Grupul este format din 4 cercetători, dintre care și Anca Șelariu cercetătoarea de origine română.

Cu ce s-a ocupat Anca Șelariu în cadrul misiunii și ce au dorit să găsească cercetătorii?

Anca Șelariu s-a axat pe vaccinuri, terapie genetică și boli infecțioase, foarte importante când vine vorba de colonizarea unui nou habitat. Oamenii de știință consideră că Dune Alpha ar putea oferi informații cruciale despre istoria geologică a planetei Marte și potențialul său de a susține viața în trecut. Studiul nu a urmărit doar schimbările fizice de pe Marte, ci și cum se adaptează psihic echipajul la izolare și tot ce înseamnă noul habitat. Echipajul s-a adaptat emoțional destul de bine conform spuselor româncei. Deși se aveau unii pe alții, echipajul care simula activitatea de pe Pământ în cadrul unei astfel de misiuni, i-au susținut moral pe cei din Mars Dune Alpha. Însă comunicarea dintre cele două echipaje avea un delay de 22 de minute. Astfel, o conversație simplă de 2 minute pe Pământ se transforma într-una de 45 de minute. Astronauții și-au încărcat timpul liber cu multe cărți și filme pre-înregistrate, a declarat pentru The Guradian Anca Șelariu.Totuși aceasta a simțit dorul de planeta Pământ.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Citește și