Luni, prima știre a dimineții a fost sosirea la București a unui avion privat folosit de către gigantul american Google. Peste câteva ore misterul a fost deslușit: șeful Google Cloud, Thomas Kurian, a venit să se întâlnească cu premierul Marcel Ciolacu pentru o discuție referitoare la posibilitatea unei investiții pe care să o facă Google în România. Pe masă, conform surselor ZF, ar fi un proiect de 1-2 miliarde de dolari pentru un centru de date de mari dimensiuni.

Nu este prima discuție de acest gen pe care o poartă guvernul cu marii investitori americani din tehnologie. Și Microsoft și Amazon s-ar uita pentru deschiderea unor centre mari de date la București, având în vedere că regiunea, adică Europa de Est, nu prea este acoperită din acest punct de vedere. Centrele de date nu sunt afaceri complicate. Ai nevoie de un teren de mari dimensiuni, ai nevoie de energie ieftină, dacă se poate de energie verde, ai nevoie de o infrastructură energetică care să susțină un consum imens de energie, ai nevoie de IT-iști care să opereze în aceste centre de date. Și, bineînțeles, ai nevoie de facilități fiscale, scutiri de taxe și de impozite, plus ai nevoie de contracte guvernamentale cu care să începi businessul.

Pentru marile compaii americane cel mai bun client este statul. Când la noi companiile private își fac un titlu de glorie spunând că nu lucrează cu statul, marile companii străine începând cu cele din America și până la cele din Europa vor să lucreze în primul rând cu statul, care le asigură contracte mari, pe termen lung, și cu prețuri bune. Așa funcționează lumea capitalistă la cel mai înalt nivel. Este foarte bine dacă România ar atrage o investiție de mari dimensiuni din partea companiilor din tehnologie cum ar fi Google, Microsoft, Amazon, care se bat acum pe proiectele de cloud guvernamental. Cu astfel de investiții, guvernul poate să defileze în fața opiniei publice, prezentându-le ca o victorie.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ