În timp ce PSD și PNL își savurează rezultatul din primul rând de alegeri din acest an și se bat pe candidatul pentru Palatul Cotroceni, poziția economică externă a României se deteriorează. Importurile cresc, deficitul de cont curent crește, datoria externă crește. Conform ultimelor date ale BNR, creșterea din nou a importurilor a majorat deficitul comercial al României cu 1,5 miliarde de euro după primele 5 luni din acest an. De la un deficit de 10,8 miliarde de euro anul trecut, după 5 luni din an, deficitul comercial a crescut la 12,3 miliarde de euro. Creșterea reală a salariilor se duce automat în creșterea importurilor și a deficitului comercial, pentru că exporturile nu pot ține pasul. În anii anteriori, creșterea deficitului comercial mai era atenuată de creșterea excedentului din servicii, acolo unde suntem pe plus datorită serviciilor din transport și IT.

Din păcate, în acest an situația s-a inversat, excedentul din servicii reducându-se de la 6,1 miliarde de euro anul trecut la 5,4 miliarde de euro după 5 luni în acest an, deci avem un minus de 700 de milioane de euro. Din cauza piețelor externe, serviciile de IT vândute în afară au cam stagnat. Per total, dacă adunăm toate aceste componente, contul curent al balanței de plăți al României, adică relația României cu exteriorul, în valută, s-a deteriorat de la un sold negativ de 6,8 miliarde de euro anul trecut, am crescut la un sold negativ de 9,1 miliarde de euro în acest an, adică avem o deteriorare a contului curent cu 2,3 miliarde de euro. Investițiile directe ale străinilor în România au fost de numai 3,3 miliarde de euro după 5 luni, plusul de 900 de milioane de euro nereușind să acopere prea mult din deficitul balanței externe.

A treia componentă, datoria externă totală a României, atât a statului cât și a companiilor private, a crescut cu 5,6 miliarde de euro după 5 luni din an, ajungând la 175,7 miliarde de euro. Din acest sold, statul are o datorie externă de 85,5 miliarde de euro, restul aparținând sectorului privat. La un moment dat, această deteriorare continuă a poziției externe se va vedea exact atunci când exuberanța politică va fi pe val.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ