Deși părerea generală este că România se depopulează din ce în ce mai mult, uitându-ne la imaginile cu satele și orașele părăsite avem și o veste bună: după decenii întregi de scădere continuă, România începe să înregistreze acum un plus de populație. Conform unei analize a Ziarului Financiar, pe baza datelor Eurostat, în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023, am avut un surplus de populație de aproape 10.000 de persoane, mai precis 9.861 de persoane.

Spre exemplu, ca o comparație, conform datelor Eurostat, Polonia a avut un minus de 132.000 de persoane, Grecia a avut un minus de 16.700 de persoane, iar Ungaria a avut un minus de 15.100 de persoane. La nivelul Uniunii Europene, țările care înregistrrează cele mai mari creșteri de populație sunt Spania, cu 525.000, Germania, cu 330.000, și Franța cu 229.000. Dacă însă ne uităm de unde avem acest surplus de populație din ultimul an, zâmbim, dar puțin amar. La nivel de natalitate, care ar trebui să reprezinte baza creșterii populației, suntem și continuăm să fim un dezastru.

Natalitatea este într-un declin dramatic în România. Anul trecut, numărul nou născuților a scăzut cu 89.500 de persoane. În mai, anul acesta, ca un alt exemplu, s-au născut cu 2.200 de copii mai puțin decât în mai 2023. Vremurile în care anual se nășteau peste 300.000 de copii au dispărut demult. Ioan Simion, proprietarul spitalului SanConfind din Câmpina, spune că natalitatea a scăzut dramatic în zonă: “Am ajuns la numai 16 nașteri pe lună față de 75 de nașteri pe lună în anii de vârf”. În Prahova, numărul de nou născuți s-a redus la jumătate, anul trecut înregistrându-se numai 4.900 de nou născuți față de 10.000 de nou născuți în anii 90, conform unei analize a Ziarului Financiar.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Atunci, de unde avem acest surplus de populație? Din migrație. România a devenit o destinație pentru oameni din alte țări, începem să-i vedem din ce în ce mai mult pe asiatici în jurul nostru, cel puțin în marile orașe. Conform datelor Eurostat, numărul imigranților a fost de 99.400 de persoane. Într-adevăr, mai avem un surplus, dar încă mic, și de la românii care au plecat în ultimii 25 de ani în afară, și care se mai întorc, dar acesta nu reprezintă un trend de masă care să compenseze trendul plecării din țară. În aceste condiții, România ar trebui să țină, să apere fiecare copil care se naște în țară pentru că nu avem alții. Asta dacă vrem ca cineva să mai trăiască, să muncească, să meargă la școală aici.