În toamna anului trecut, premierul Ciolacu, proaspăt numit în fruntea Guvernului PSD-PNL, în cadrul celebrei rotative, a promis mediului de afaceri că va împărți povara necesității echilibrării bugetului între creșterea anumitor taxe și impozite, dar în același timp cu reducerea unor cheltuieli bugetare.
După 9 luni, care este rezultatul: taxele și impozitele au crescut, au fost introduse taxe și impozite noi, dar reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea și restructurarea aparatului bugetar nu au avut loc, ci dimpotrivă.
Săptămâni întregi, premierul Ciolacu și liderii politici de la guvernare plângeau pe umerii companiilor că trebuie să le mărească taxele și promiteau o mare restructurare bugetară, cum nu a mai avut loc în România.
Au fost doar vorbe, vorbe și iar vorbe.
Guvernul Ciolacu a introdus taxa de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari, a introdus o taxă bancară de 2% pe veniturile băncilor, a majorat impozitul pe dividende, a redus plafonul de impozitare la microîntreprinderi, toate lucruri concrete.
La polul opus, cheltuielile bugetare nu s-au redus deloc, ci dimpotrivă asistăm la un derapaj bugetar fără precedent, cu un deficit bugetar pe primele 5 luni din an care în anii trecuți era deficitul bugetar pe tot anul. Cheltuielile cu salariile bugetarilor, 1,3 milioane persoane, au crescut cu 21%, dublu față de cât era prevăzut în buget, respectiv 11%.
Nu a avut loc nicio restructurare bugetară, toată administrația locală și centrală a rămas pe loc și chiar s-au făcut mai multe angajări.
Toată lumea este ocupată acum cu alegerile prezidențiale și parlamentare și urmează un nou dezmăț al cheltuielilor bugetare, pentru că cele două partide mari, PSD și PNL, vor să rămână la putere, bazându-se pe voturile aparatului bugetar. Cum să faci reduceri de cheltuieli în aceste condiții?
După ce vom închide anul electoral 2024, ne vom trezi că același guvern PSD-PNL va plânge din nou pe umerii companiilor, spunându-le că nu au ce să facă, că trebuie să le mărească din nou taxele pentru că au prea mari cheltuieli bugetare. Iar iarăși vor promite că vor reduce cheltuielile bugetare. Și iarăși nu se va întâmpla acest lucru.
Advertisment