• Cercetătorii au descoperit că mușchiul Syntrichiacaninervis poate supraviețui condițiilor dure de pe Marte
  • Mușchiul se poate regenera după expunerea la radiații intense, frig extrem și secetă severă
  • Deși studiul este promițător, experții subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma eficiența mușchiului pe Marte

În timp ce Matt Damon își cultiva cartofii în deșeurile echipajului pentru a supraviețui în filmul de succes „Marțianul”, cercetătorii au descoperit că un mușchi de deșert ar putea fi cheia vieții pe Marte. Potrivit The Guardian, oamenii de știință chinezi au identificat Syntrichia caninervis, un mușchi rezistent găsit în Antarctica și deșertul Mojave, capabil să facă față condițiilor dure de pe Marte: secetă, radiații intense și frig extrem.

Acest studiu revoluționar este primul care explorează supraviețuirea plantelor întregi într-un mediu marțian simulant. Orm acesta pune bazele pentru cultivarea plantelor direct pe suprafața planetei, nu doar în sere.

„Descoperirile noastre deschid calea pentru colonizarea spațiului folosind plante natural adaptate la stres extrem,” afirmă echipa de cercetători.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Profesorul Stuart McDaniel, expert în mușchi la Universitatea din Florida, susține că plantele terestre sunt esențiale pentru misiunile spațiale de lungă durată. Acestea transformă dioxidul de carbon și apa în oxigen și hrană. Deși mușchiul nu este comestibil, el ar putea oferi servicii vitale în spațiu.

Dr. Agata Zupanska de la Institutul SETI este de acord cu acesta. „Deși nu este gustos, mușchiul ar putea transforma suprafața marțiană pentru a permite creșterea altor plante,” a spus ea.

Mușchiul a supraviețuit condițiilor extreme

Studiul detaliază cum mușchiul a supraviețuit și s-a regenerat rapid după expuneri extreme. Iar, prin expuneri extreme ne referim la temperaturi de -80°C timp de cinci ani și radiații gamma. Cercetătorii au creat un mediu marțian simulant, iar mușchiul a supraviețuit și s-a regenerat.

„Mușchiul deșertului ar putea fi pionierul nostru în colonizarea Marte sau a Lunii,” afirmă echipa.

Profesorul Edward Guinan de la Universitatea Villanova vede în acest mușchi o plantă pionieră promițătoare pentru Marte. „Acest mușchi de deșert ne oferă speranța de a face mici porțiuni de Marte locuibile pentru omenire,” a concluzionat el.

Citește și