• Când alegătorii UE se prezintă la urne, aproape niciunul dintre ei nu se va gândi la Europa
  • Majoritatea alegătorilor votează în funcție de preocupările lor interne
  • În România, alegerile locale au loc în aceeași zi cu votul pentru UE

Când alegătorii din UE se vor prezenta la urne la sfârșitul acestei săptămâni, un lucru este sigur: Aproape niciunul dintre ei nu se va gândi la Europa atunci când votează.

O multitudine de studii – și rate de abținere foarte ridicate – arată că majoritatea cetățenilor blocului comunitar nu înțeleg și nici nu le pasă de votul pentru Parlamentul European. Din acest motiv, ei tind să voteze în funcție de preocupările interne și nu de politica de la Bruxelles.

În țări precum Franța, Germania și Spania, alegerile vor servi ca un referendum de facto asupra partidului aflat la putere. În altele, cum ar fi Bulgaria și Malta, votul este determinat mai mult de atitudinile față de politicienii naționali și nu de figuri precum președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care poate fi un nume mare la Bruxelles, dar este puțin probabil să fie în mintea alegătorului obișnuit.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Chiar și în țările baltice, unde amenințarea reprezentată de Rusia ar putea avea un mare impact asupra rezultatului votului, apărarea și securitatea sunt înțelese printr-o prismă locală. Alegătorii sunt conduși de preocupările legate de invazia țării lor și nu de imaginea geopolitică de ansamblu a UE.

Locuințele și corupția umbresc votul pentru UE în România


În România, alegerile locale au loc în aceeași zi cu votul pentru UE. Asta a făcut ca problemele legate de Bruxelles să fie lăsate pe plan secundar. Alegătorii se concentrează pe subiecte precum criza locuințelor și corupția.

Cele mai mari două partide din țară – Partidul Social Democrat de centru-stânga și Partidul Național Liberal de centru-dreapta – guvernează în prezent împreună într-o mare coaliție și candidează împreună la alegerile la nivel de bloc. Ideea a fost aceea de a asigura stabilitatea în climatul politic turbulent din România. Aici avem războiul din Rusia care face ravagii în apropierea graniței noastre, și respingerea partidului de extremă dreapta în ascensiune, AUR.

Dar planul pare să se întoarcă împotriva sa. Electoratul fiecărui partid este reticent să voteze pentru celălalt, partidele de centru-dreapta „Uniunea Salvați România” și „Reînnoirea proiectului european al României” urmând să obțină cele mai mari câștiguri.

Citește și: