• UBB lansează prima platformă de știință unde pot participa cetățenii
  • Platforma reunește proiectele și activitățile UBB și implică cetățenii în cercetare
  • UBB spune că este prima platformă din România care implică cetățenii în activități științifice

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să fii parte dintr-o platformă științifică? Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca îți dă acum ocazia? Cum e posiibil? Ei bine, universitatea lansează azi prima platformă de știință la care pot lua parte și cetățenii.

Este vorba despre un cumul al activităților și prpoiectelor UBB unde sunt implicați și cetățenii.

Universitatea spune că este prima platformă de acest fel în România care are rolul „de a stimula implicarea cetățenilor în proiectele universității și în inițiative proprii, ajutați de cercetători”.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Inițiatorii platformei spun că „cetățenii au posibilitatea de a selecta proiecte de care sunt interesați și de a găsi unelte simple și eficiente prin care să se implice, vor putea să își manifeste interesul pe termen lung, astfel încât să poată fi contactați eficient de fiecare dată când apar proiecte noi de interes”.

Lansarea platformei aduna 15 proiecte care implicau 29 de cercetători și 34 de participanți.

Ce proiecte sunt incluse?

Printre proiectele din platformă se numără și:

  • Eutopia_Health – cetățenii sunt invitați să spună ce părere au, printr-un sondaj, despre sănătate, mediu și nuriție, ca să ajute echipa de cercetători să „înțeleagă mai bine provocările din domeniul sănătății”
  • REThink – „joc terapeutic care utilizează cercetarea psihologică”
  • Butterfly Monitoring Project, proiect internațional
  • Monitorizarea problemelor de mediu 
  • Cercetare despre reducerea risipei alimentare

Lista completă o poți regăsi aici.

Cât de importantă este implicarea oamenilor în platforma pentru știință? Îți spun chiar  inițiatorii proiectului!

„În contextul actual al provocărilor cu care se confruntă societatea, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor și în procesele de planificare și monitorizare a factorilor care ne influențează calitatea vieții devine din ce în ce mai importantă. Cercetarea cu participarea cetățenilor este o modalitate de implicare activă a populației în procesele științifice și de colectare a datelor, permițând o colaborare strânsă între specialiști și comunitate. Prin implicarea directă a cetățenilor, cercetările devin mai accesibile și mai relevante pentru comunitatea locală, reflectând mai bine nevoile și preocupările acesteia. Această abordare colaborativă poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea de soluții inovatoare și durabile la nivel local, promovând în același timp educația și conștientizarea comunității”.