• Psychological Medicine spune că adolescenții cu vârste cuprinse între 12-19 ani sunt cei mai afectați de consumul de canabis
  • Factorii care limitează acest studiu includ istoricul familial și predispoziția genetică
  • C. Țone: Legalizarea nu e o soluție pentru că România nu e pregătită din punct de vedere moral și juridic

Consumul de canabis produce tulburări psihotice

Un studiu publicat în revista Psychological Medicine investighează legătura dintre tulburările psihotice și consumul de canabis în rândul tinerilor. Studiul arată că consumul de canabis crește semnificativ riscul de tulburări psihotice în timpul adolescenței, dar nu și în perioada tinereții adulte.

Folosirea canabisului printre adolescenții cu vârste între 12 și 19 ani a fost asociată cu un risc de 11 ori mai mare de a dezvolta o tulburare psihotică. Totuși, nu a fost observată o asociere semnificativă între consumul de canabis și tulburările psihotice la tinerii adulți cu vârste între 20 și 33 de ani. Aceste constatări indică faptul că adolescenții pot fi mai sensibili la impactul canabisului asupra creierului.

Principalele droguri consumate în România

10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri. Cea mai mică vârstă de debut fiind cea de 13 ani.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Cătălin Țone, specialist antidrog, spune că în România, consumul de canabis ocupă prima poziție iar pe locul 2 se află etnobotanicele (droguri sintetice). Adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani sunt cei mai mari consumatori de canabis.

„Prevenirea, combaterea și tratamentul sunt principalii piloni pe care România trebuie să se bazeze pentru a lupta cu consumul de canabis și de droguri în general”, a adăugat Cătălin Țone.

România nu e pregătită pentru legalizarea consumului de canabis

Specialistul Antidrog, Cătălin Țone vine cu următoarea completare: „România nu este pregătită moral și juridic în ceea ce privește legalizarea consumului de canabis”.

Citește și: