• Ana Blandiana a primit Premiul Prințesa de Asturia pt. Literatură pentru anul 2024
  • Premiile Prinţesa de Asturia, decernate în fiecare an, au o valoare de 50.000 de euro
  • Anul trecut, câștigătorul pentru Literatură a fost scriitorul nipon Haruki Murakami

Poeta Ana Blandiana e distinsă cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024. „Îmi este greu să-mi exprim emoția și recunoștința pentru marea onoare pe care o reprezintă pentru mine acordarea Premiului Prinţesa de Asturia”, a transmis poeta pe Facebook.

Poeta a stârnit aprecierea juriului care a notat deopotrivă că Ana Blandiana „este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică”, spune Agerpres.

Ana Blandiana e distinsă cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024

„Îmi este greu să-mi exprim emoția și recunoștința pentru marea onoare pe care o reprezintă pentru mine acordarea Premiului Prinţesa de Asturia, mai ales că – ca întotdeauna când primesc un premiu – nu pot să nu-mi amintesc de gândul lui Platon care recomanda încoronarea poeților cu lauri și alungarea lor din cetate. Dar dacă pentru mine poezia este de fapt o cale spre cetate, o cale de a rămâne, o cale de a însoți suferința altora?! Vă mulțumesc pentru ecoul pe care prestigiosul dvs. premiu îl va da ideilor mele și poemelor mele și care îl va amplifica în conștiința cititorilor spanioli din întreaga lume”, a declarat Ana Blandiana.

Premiile Prinţesa de Asturia sunt decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei. Acestea sunt însoţite de un cec în valoare de 50.000 de euro. Premiu este decernat în opt categorii: arte, literatură, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică, sport.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ