• Castelul medieval Banffy din Gilău și-a redeschis porțile după șapte ani
  • 7 milioane de euro a costat restaurarea care s-a făcut din fonduri europene și private
  • Bijuteria arhitecturală va deveni în curând loc pentru festivaluri și ateliere educative

După șapte ani de restaurări și o investiție de șapte milioane de euro, Castelul medieval Bánffy din Gilău și-a redeschis porțile pentru vizitatori. România și Ungaria au colaborat pentru a refacerea acestui monument istoric din Transilvania în circuitul turistic.

Bijuterie arhitecturală, Castelul din Gilău va fi transformat în curând într-un spațiu pentru festivaluri, concerte, expoziții și ateliere educative.

Castelul din Gilău are o poveste istorică impresionantă

Construirea Castelul din Gilău a început în prima parte secolului al XIII-lea, pe moșia episcopilor Transilvaniei. În prezent, planul castelului, cu formă pătrată și turnuri cilindrice la colțuri, a fost făcit în 1540 cu scopul de rezista armatei turcești.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

De-a lungul anilor, mai multe stiluri arhitecturale și-au pus amprenta pe acest loc istoric.

În perioada Evulului Mediu, castelul și-a schimbat de mai multe ori proprietarii. Inițial, a fost sub proprietatea principilor Rákóczi până în anul 1660, când a fost preluat de baronul Dénes Bánffy.

Naționalizat în perioada comunistă, monumentul a fost orfelinat timp de mai mulți ani.

Mai târziu, a fost lăsat în paragină. Redat moștenitorilor legali, l-au donat unei fundații și monumentul este pe cale să fie transformat într-un loc dedicat evenimentelor culturale și expoziții deschise publicului larg.

„Avem destul de multe proiecte, noi credem că trebuie sa-l dedicam familiei. Deci familia să poată veni aici la Gilău și să găsească tot felul de evenimente, unde sa fie un loc de întâlnire. Asta poate să fie sportul, poate sa fie muzica, posibilitățile sunt infinite”, spune Elek Nagy , actualu proprietar, potrivit Euronews.

Citește și