• Premierul britanic vrea să interzică predarea ideologiei de gen în școli în UK
  • Sunak spune că elevii vor învăța doar despre biologia sexului
  • Opoziția și experții în educație se opun deciziei, care e dăunătoare stării elevilor LGBTQ

Rishi Sunak are un nou ghid care prin care revizuiește  modul în care educația sexuală și identitatea de gen sunt predate în școlile din Anglia.

Parlamentarii vor clarificarea unui subiect complex, și cer fapte în loc de „viziuni contestate” cu privire la identitatea de gen.

Noul ghid prevede limitarea educației sexuale la copiii de peste nouă ani și amână discuțiile explicite cu privire la activitatea sexuală până la vârsta de 13 ani. Predarea identității de gen este exclusă pentru că este considerată „foarte contestată” de Departamentul Educației.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Cum se va face educație sexuală în școlile din Anglia?

Secretara pentru Educație din guvernul Sunak, Gillian Keegan, a spus pentru The Guardian că școlile instruite ar trebui să evite predarea unor lucruri legate de „ideologia de gen”, iar profesorii să spună, doar dacă sunt întrebați, că este vorba subiecte disputate.

Mai mult, școlile vor putea să îi învețe pe elevi teme referitoare la operațiile de schimbare de sex pe care le aleg unii adulți, fiind procese și caracteristici cu efect legal, nu ideologii.

Keegan a spus despre ideologia de gen că școlile ”nu trebuie să predea conceptul de identitate de gen”, ele trebuind să aibă o „abordare precaută” în privința prezentării drept fapte a unor perspective contestate – inclusiv perspectiva că genul este un spectru”.

Noile reguli spun că școlile trebuie să prezinte părinților matrialele de predare pe care aleg să le folosească și pun la dispoziție câteva subiecte, potrivit vârstelor elevilor:

  • Până la 13 ani, conținutul educațional trebuie fie limitat la teme de bază, precum concepția sau nașterea, importanța familiei, stereotipuri dăunătoare, pericole prezentate de social media și relațiile online.
  • Teme referitoare la actul sexual și subiecte de legătură nu vor fi predate elevilor până la această vârstă, lucru care rămâne valabil și în cazul temelor referitoare la violență sexuală sau violența în familie.
  • Elevii mai mari de 13 ani pot să învețe despre contracepție, avort sau boli cu transmitere sexuală.
  • De la vârsta de 11 ani, elevii pot învăța despre abuzurile sexuale posibile din mediul online și riscurile asociate diverselor comportamente online.

Profesorii vor fi instruiți cu privire la modul în care vor aborda problema misoginismului din mediul online.

Care este situația în România?

În România, educția sexuală în școli este un subiect destul de controversat, deși datele arată că mamele minore au vârste între 10 și 14 ani. Rata nașterilor a fost  de 10 ori mai mare în România comparativ cu media Uniunii Europene în 2021, arată Eurostat.
 
745 de bebeluși au venit pe lume, mame având vârste sub 15 ani în 2021.
 
Numărul este mai mai mare comparativ cu cel de acum acum un deceniu (în 201,  732 de bebeluși au fost  născuți de mame sub 15 ani).