- Consiliul Europei a adoptat pe 17 mai primul tratat obligatoriu ce reglementează A.I
- AFP : Stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI
- Textul legii a fost dezvoltat pe parcursul a doi ani de către un organism intraguvernamental
Pe 17 mai, Consiliul Europei adoptă prima legislație obligatorie în ceea ce privește inteligența artificială. La Strasbourg s-au întrunit cei din parlamentul european pentru a discuta pe tema inteligenșei artificiale. Acest tratat este deschis pentru semnare nu numai țărilor membre ale Uniunii Europene, dar și pentru restul țărilor. Acest tratat obligatoriu are ca scop siguranța protecției drepturilor omului, a statului de drept, și a standardelor juridice privind democrația și inteligența artificială.
Advertisment
Ce își propune tratatul?
Tratatul cere transparență în utilizarea inteligenței artificiale. Pe lângă acest lucru, conveția dorește ca controlul să fie adaptat cerinșelor și riscurilor specifice. Țările care vor semna tratatul vor avea obligația de a lua măsuri pentru a identifica, preveni și atenua posibilele încălcări are securității când vine vorba de A.I.
Când va putea fi semnată convenția?
Convenția va putea fi semnată abia pe 5 septembrie anul acesta la Vilnius. Acolo se va ține o conferință unde vor participa miniștrii justiției. Uniunea Europeană nu face pentru prima dată reglementări asupra A.I. În martie anul acesta, UE a adoptat o lege ce reglementează ChatGPT, fiind prima din lume.