- Exercițiile fizice stimulează celulele creierului și previn îmbătrânirea
- Kong: studiile arată că există o corelare directă între mărimea hipocampului și sport
- Efectele asupra funcției cognitive depind de tipul, intensitatea și frecvența efortului
Conexiunea creier – exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt esențiale în sănătatea creierului prin stimularea celulelor implicate în funcția cognitivă. Un studiu din „Proceedings of the National Academy of Sciences”, demonstrează că nervii care stimulează mușchii, trimit semnale și către creier, secretând molecule care îmbunătățesc funcția creierului.
Advertisment
Hyunjoon Kong, PhD, Robert W Schafer, Profesor la Departamentul de Inginerie Chimică și Biomoleculară de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, spune că exercițiile fizice ajută la încetinirea degradării neurologice. El adaugă faptul că contracțiile musculare regulate susțin inervația necesară nervilor pentru a continua stimularea musculaturii.
Cercetătorii au examinat sistemul nervos și funcțiile musculo-scheletale pentru a obține o imagine mai amplă asupra interacțiunilor creier-corp. Kong spune că aceste studii duc la o corelare directă între dimensiunea hipocampului și activitatea fizică regulată.
Recomandări
Ce fel de exerciții fizice sunt recomandate?
Kong: „Descoperirile indică faptul că persoanele care efectuează exerciții aerobe în mod regulat tind să aibă hipocampi mai mari. De asemenea, acestea înregistrează performanțe îmbunătățite la testele de memorie. Focusul a fost pe conexiunea creier-mușchi, mai exact pe căile aferente și cele eferente”
Ryan Glatt, brain coach și directorul Programului FitBrain la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, CA, e de părere că va mai dura până să înțelegem pe deplin efectele exercițiilor fizice asupra creierului. Efectele exercițiilor fizice asupra funcției cognitive poate varia în funcție de tipul, intensitatea și frecvența exercițiului, precum și diferențele individuale de vârstă, funcția cognitivă de bază și starea de sănătate, a mai spus Glatt.
Glatt admite că anumite forme de exerciții pot fi mai eficiente decât altele pentru îmbunătățirea sănătății creierului, în special activitățile care utilizează funcția cognitivă. Boxul s-a dovedit a fi eficient pentru persoanele cu boala Parkinson. Exercițiile fizice aerobe, cum ar fi alergarea, înotul și ciclismul sunt remarcate pentru impactul lor pozitiv asupra funcției creierului. Activitățile care combină cerințele fizice și cognitive adică dansul și sporturile de echipă oferă beneficii suplimentare. Acest lucru se datorează cerințelor lor de coordonare, ritm și funcții executive.
Exercițiile fizice încetinesc îmbătrânirea
Kong sugerează că exercițiile fizice întârzie declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea.
„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ei pierd treptat legăturile neuromusculare, afectând capacitatea mușchilor de a capta semnalele nervoase. Cu un antrenament sau o stimulare adecvată, mușchii pot produce elemente care ajută la menținerea acestor joncțiuni neuromusculare. Așadar, seniorii pot avea în continuare mușchi funcționali inervați capabili să îmbunătățească funcția cognitivă a creierului”, menționează Kong.
Glatt subliniază că un stil de viață sedentar, cu un nivel scăzut de exerciții fizice, poate fi asociat cu un risc crescut de declin cognitiv. Genetica și stilul de viață sunt variabilele care pot influența această degradare. Referitor la funcțiile cognitive compromise, exercițiile fizice devin din ce în ce mai importante. Activitatea fizică poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier și poate reduce inflamația. Acest lucru contribuie la menținerea sau îmbunătățirea funcției cognitive, a spus Glatt.
Majoritatea studiilor sugerează că exercițiile fizice pot încetini declinul și duc la o bună sănătate a creierului, dar corectarea completă a deficitelor cognitive necesită cercetări mai ample, a avertizat el.
Citește și:
Festivalul de artă din Scarborough îți arată cum se face marketing-ul cultural
Cum identificăm stilul rococo în arta?
Unde mergi primăvara asta? Iată 10 expoziții de artă europeană pe care să nu le ratezi