• Pacienții cu insuficiență cardiacă care practică yoga prezintă îmbunătățiri semnificative
  • Studiul spune că pacienții care fac yoga au îmbunătățiri comparatic cu cei care iau pastile
  • Înainte de a începe yoga, pacienții trebuie să ceară acordul medicului cardiolog

Un nou studiu prezentat la Congresul științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC) din 2024 spune că yoga concentrată pe respirație, meditație și relaxare vine cu  beneficii semnificative în ameliorarea simptomelor la pacienții cu insuficiență cardiacă.

„Pacienții care practicau yoga pe lângă medicamentele lor s-au simțit mai bine, au putut să facă mai mult și au avut inimi mai puternice decât cei care au luat medicamente doar pentru insuficiența cardiacă. Descoperirile sugerează că yoga poate fi o terapie complementară benefică la pacienții cu insuficiență cardiacă”, declară Dr. Ajit Singh, autorul studiului al Consiliului Indian de Cercetare Medicală (ICMR), Manipal Academy of Higher Education, India, potrivit news-medical.net.

Yoga contribuie la sănătatea inimii

Insuficiența cardiacă are efcte la un număr considerabil de oameni la nivel mondial. Ce se întâmplă mai exact? Aduce o scădere semnificativă a calității vieții.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Simptomele sunt cele de oboseală și dificultăți de respirație care împiedică deseori pacienții să desfășoare activitățile lor obișnuite. Studii anterioare arată că există beneficii imediate ale practicii yoga printre acești pacienți, dar noul studiu vine cu noi date referitoare la efectele pe termen lung.

85 de pacienți cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani au luat parte la acest studiu. Sunt persoane diagnosticate cu insuficiență cardiacă, dintr-un departament de cardiologie din India.

Participanții au trecut prin intervenții cardiace și se aflau sub tratament medicamentos arată ghidurile. Pacienții care au simptome severe au fost excluși din studiu.

Grupul de yoga, alcătuit din 40 de pacienți, și grupul de control, format din 45 de pacienți, au fost monitorizați pe toată perioada studiului.

Ce a arătat studiul?

Pacienții din grupul de yoga au luat parte la sesiuni supravegheate de pranayama (tehnici de respirație yogice), meditație și relaxare. Acestea au fost urmate de sesiuni autoadministrare acasă. Oamenii au fost îndrumați și supervizați de către instructori experimentați în yoga.

S-au constatat, în urma rezultatelor, îmbunătățiri semnificative din toate aceste puncte de vedere la pacienții din grupul de yoga spre deosebire cu cei din grupul de control, atât la șase luni, cât și la un an de la începutul studiului.

Conducătorul studiului, Dr. Singh, marchează importanța practicării yoga cu medicul și de a primi îndrumare de la instructori specializați. El spune că tratamentul medicamentos trebuie continuat potrivit prescripției medicului.

Citește și: