- Armele A.I autonome sunt arme care pot fi lansate fără intervenția umană
- Guvernul austriac s-a întâlnit astăzi pentru a găsi o legislație corectă împotriva armelor A.I
- Mirajna Spoljaric, președintele Comitetului Internațional Crucea Roșie, spune că aceste legi vin în urma imoralității din comunitatea internațională
Pe 29 aprilie, guvernul austriac a avut o întâlnire în care s-a dezbătut problema armelor autonome. Odată cu dezvoltarea A.I-ului, armele autonome, sau așa numiții „killer robots”, devin o amenințare din ce în ce mai mare, spune International Review of the Red Cross.
Advertisment
Contextul conflictelor internaționale este un motiv
Mirajna Spoljaric, președinte al Comitetului Internațional Crucea Roșie, avertizează oficialii și îi îndeamnă să acționeze rapid. Uitându-ne la confictele importante din lume, cele dintre Ucraina și Rusia și Israel, Fâșia Gaza și Iran, moralitatea oficialilor lasă de droit. Astfel că ea consideră că astfel de arme ar putea face foarte mult rău. Aceste personaje din comunitatea internațională nu se feresc de folosirea A.I-ului pentru a-și crea un avantaj. Statele Unite ale Americi au anunțat luna aceasta că armata israeliană folosește activ A.I-ul pentru a identifica țintele bombelor din Fâșia Gaza.
Nu sunt legi care interzic armele autonome
Deși armele autonome sunt o mare amenintare pentru vietile oamenilor dat fiind contextul tensiunilor dintre state din ultimii ani, armele autonome nu sunt interzise prin lege. În același timp, legile nu ar opri neapărat utilizarea lor. În 2023, 60 de țări au participat la un summit împotriva armelor autonome. Tot în 2023, ONU a adoptat o rezoluție ce susține armelor autonome.
Recomandări
Citește și