• Ministerul Educației nu are bani suficienți pentru majorările salariale din iunie
  • Educațieia a cheltuit deja 8,2 miliarde lei din bugetul pe 2024 care este de 32,5 miliarde lei
  • Salariile angajaților din educație au fost deja majorate la începutul anului

Ministerul Educației a cheltuit deja 8,2 miliarde de lei până acum, din bugetul de cheltuieli de personal, arată datele furnizate de Ministerul Finanțelor și prezentate într-un memorandum aprobat de Guvern pe 25 aprilie.

Suma echivalează cu 25,3% din totalul bugetului alocat pentru personal. Bugetul dedicat acestui scop pentru anul 2024 ajunge la 32,5 miliarde de lei, arată cifrele furnizate de Ministerul Educației în cadrul Legii Bugetului.

În memorandum se arată utilizarea a mai mult un sfert din buget în primele 3 luni care a pus deja în pericol disponibilitatea fondurilor necesare pentru salariile din acest an, mai ales în contextul în care există o majorare planificată pentru luna iunie.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

O nouă majorare a salariilor din educație ar urma să aibă loc din luna iunie

Salariile cadrelor didactice și ale personalului din educație au fost majorate în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 128/2023 emisă de Guvern. Ordonanța prevede că începând de la 1 iunie, salariile profesorilor să fie conforme grilelor aprobate de Executiv, iar pentru ceilalți angajați, creșterea va fi de aproximativ 4%, comparativ cu salariile din decembrie 2023.

Salariul net, cel primit efectiv în mână, este de 58% din salariul brut. Aproximativ 42% din salariile de bază, înainte de deduceri, potrivit grilei de salarizare din sectorul Educației, sunt pentru impozitele și contribuțiile către stat.

Citește și