• Deca spune că e greșit ca subiectele de examene să fie etichetate ca ușoare sau grele
  • Ministrul Educației declară că subiectele trebuie calibrate potrivit programei de evaluare
  • Aproximativ 40% din elevii de la simularea de Bacalaureat 2024 nu au luat nota 5 la Limba Română

Ligia Deca spune că „examenele naționale nu sunt olimpiade”. Ministrul Educației spune că este greșit să se facă o referire la nivelul de dificultate al subiectelor, dacă sunt ușoare sau grele.

Deca spune că subiectele treuie calibrate în funcție de programa de evaluare și din punctul de vedere al perioadei parcurse de elevi.

Deca vrea subiecte calibrate la examenele naționale

„Cred că este greșit să ne referim la subiecte din punct de vedere al ușurinței sau al greutății. Examenele naționale nu sunt olimpiade.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Examenele naționale constată atingerea unor competențe înscrise în profilul absolventului. Ele trebuie calibrate, trebuie calibrate din punct de vedere al programei de evaluare, din punct de vedere al, știu eu, perioadei parcurse de elevi.

Ne trebuie subiecte calibrate pentru nivel mediu. Acesta este nivelul vizat pentru atingerea competenței, dar care să ne poată permite și o departajare la vârf.

Și mă refer aici mai ales la Evaluarea Națională, care știm că este utilizată pentru repartizarea la liceu”, a declarat Ligia Deca.

Subiectele de la Bacalaureat sunt redactate în raport cu informațiile acumulate de elevi

Când vine vorba despre Examenul Național de Bacalaureat, ministrul Educației spune că se doresc subiecte care să surprindă ceea ce au acumulat elevii.

„Centrul Național de Evaluare proiectează subiecte în acord cu programa de evaluare și cu standardele pe care trebuie să le avem la absolvirea gimnaziului sau a liceului. Orice altă speculație este de prisos”, a completat Deca într-un interviu.

La simularea Examenului Național de Bacalaureat 2024, aproximativ 40% dintre elevi nu au obținut nota 5 la Limba Română.

În schimb, la matematică sau istorie, proba obligatorie în funcție de profil, 35% dintre candidați nu au luat peste 5, arată primele rezultate anunțate de Ministerul Educației.

Ponderea notelor mai mari sau egale cu 5 este 83,44%, spune instiruția.

Citește și: