- În ultimii ani tot mai mulți arhitecți au introdus metoda realității virtuale în proceul de design al proiectelor
- Arhitecții spun că VR-ul îi ajută să înțeleagă mai bine spațiul pe care îl construiesc și colaborează mai bine
- Sunt câțiva totuși care consideră că metodele clasice răspund deja foarte bine la cerințele arhitecților
Realitatea virtuală este un tool ce inovează multe domenii precum gaming-ul, domeniul artistic, comerț, incluziunea globală și ajută oamenii să fie mai angajați în activitatea lor. VR-ul aduce un plus și arhitecturii. Arhitecții pot crea mult mai ușor și pot depista mai repede problemele din proiectele lor cu ajutorul realității virtuale.
Advertisment
Cum ajută VR-ul arhitecții?
Înainte de existența acestei metode, arhitecții puteau construi proiecte cu ajutorul blueprint-urilor 2D, iar asta presupunea ca ei să aibă o înțelegere tehnică foarte bună. Jon Malucci spune că nu este natural să construiești în 2D. Această metodă îngreunează traducerea proectului de pe hârtie în realitatea 3D. Acum VR-ul este mult mai accesibil pentru arhitecți,inclusiv ca preț. Acum majoritatea firmelor de arhitectură își pot permite headset-uri VR și pot să își vadă proiectele cu ochii lor chiar înainte de a fi construite în realitate. Astfel, posibilele greșeli pot fi observate mai repede, înainte de construți propriu-zisă.
Realitatea virtuală oferă o nouă experiență inclusiv clienților
Danish Kurani, un arhitect ce deține propriul studio, folosește realitatea virtuală de ani de zile. Acestea folosea headset-urile pentru a le arăta colegilor săi propunerile, și nu numai. Când proiectele erau gata cu design-urile preliminare, acesta își invita clienții să se viziteze prin cu ajutorul VR-ului. Astfel, aceștia vedea proiectul în format 3D și era mult mai ușor pentru aceștia să își dea seama dacă proiectul este pe placul lor sau nu. Cu tehnologiile precum HTC Vive, Oculus Rift sau Microsoft Hololens, poți să-ți pui creativitatea în valoare fără a cunoaște limite. Aceste dispozitive îți oferă o experiență vizuală captivantă, proiectând modele complexe și detaliate în mediul virtual. Poți vedea și să adaugi elemente digitale direct în mediul înconjurător, deschizând noi posibilități de design și interacțiune.
Recomandări
De ce VR-ul nu este atât de inovator precum se pare?
Unii arhitecți consideră că realitatea virtuală deși este ceva nou și mult mai interactiv, nu este defapt atât de invoator în știința din spatele arhitecturii. Mulți contractanți ai firmelor de arhitectură sunt reticenți la noile metode. Jacob Morse a observat că multți colegi de breaslă folosesc VR-ul doar ca schemă de marketing. De asemenea, VR-ul nu face ceva mai mult decât un calculator. Singura diferență este că este mai interactiv.
Citește și
- VIDEO. Carpe diem sau „trăiește clipa”. Cum a reușit un tânăr de 28 de ani să cucerească online-ul cu sporturi extreme
- Fifa Best Awards: Lionel Messi a fost desemnat jucătorul masculin al anului
- Rebel Wilson vorbește deschis despre stresul care i-a cauzat o creștere în greutate. Ce detalii a oferit actrița