Deși pare un paradox având în vedere că toată lumea spune că este greu, că nu se mai ajunge cu banii, pe medie, anul 2023 a fost un an foarte bun din punct de vedere al creșterilor salariale. Conform INS, adică Institutul Național de Statistică, salariul mediu din decembrie a crescut la 5.079 de lei net, un plus de 15,5% față de decembrie 2022. Este adevărat că în acest salariu din decembrie intră și primele și bonusurile tradiționale de final de an.
Dar și așa, creșterea este majoră, mai ales dacă luăm în considerare inflația, care în decembrie 2023 față de decembrie 2022, a fost de 6,6%. Rezultă o creștere reală a salariului mediu de peste 8%, ceea ce nu este puțin lucru. De această creștere salarială de 15,5% nu a beneficiat toată lumea, fiind o medie. Spre exemplu, în IT creșterea salarială a fost de numai, dacă pot să-i spun așa, 8,8% de la 10.354 lei la 11.268 lei net, adică 2.226 de euro. Dar nu în IT au fost cele mai mari salarii, ci în sectorul de fabricație a produselor de cocserie, unde salariul mediu a ajuns în decembrie la 12.710 lei, în creștere cu 10%. În continuare cele mai mici salarii sunt în sectorul Hoteluri și Restaurante, acolo unde salariul mediu a fost de 2.825 de lei, în creștere cu 17% față de decembrie 2022.
În acest sector cei mai mulți bani vin din bacșiș, bani care nu sunt luați în considerare de Statistică. Toată lumea spune că anii sunt grei, cu inflație mare, cu scăderea puterii de cumpărare, că salariile nu acoperă inflația. Statistic pare că lucrurile nu sunt așa. Și ca să dau un exemplu din viața reală, conform unei analize a Ziarului Financiar, prețul unui sendviş Big Mac de la McDonald’s a crescut cu 27% în ultimul an, ajungând la 15,65 de lei, în condițiile în care inflația generală a fost de 6,6%. Deci McDonald’s a ajuns să aibă o creștere a prețului la Big Mac de patru ori peste creșterea inflației, pentru simplul fapt că sunt bani în piață, iar românii, deși se plâng că nu au bani, pot acomoda aceste creșteri de prețuri, la aceste produse de top.
Advertisment