• Statisticile arată că job-urile create dupa 1940 au mai mulți angajați
  • Majoritatea job-urilor de dupa anii 40 sunt plătite peste medie
  • Noile job-uri sunt create datorită noilor tehnologii

Odată cu schimbarea vremurilor, invenții noi au fost create și tehnologia a luat amploare în dezvoltare. Datorită acestor schimbări, multe job-uri au fost create pentru a se adapta vremurilor și pentru a răspunde noilor nevoi ale societății.

La cerea publicului

Multe job-uri create dupa anii 40 s-au inventat pentru că societatea avea alte nevoi. De exemplu, în domeniul sănătății s-au creat multe noi job-uri deoarece populația îmbătrânește. 74% dintre job-urile din domeniul sănătății au fost create dupa 1940. Multe dintre acestea sunt reprezentate de serviciile personale. Bătrânii au nevoie de mai multe tipuri de asistenți. De asemenea, mai multe tipuri de terapie ocupațională au dus la crearea de noi locuri de muncă.

Odată cu creșterea popularității tatuajelor, în 1950 job-ul de tatuator a devenit o nouă opțiune de loc de muncă din formularul de recensământ. În 1980, hipnoterapia era foarte căutată și asta a dus la mai mulți hipnoterapeuți. La fel și în cazul organizatorilor de conferințe in 1990. Trend-urile internaționale dau tonul în crearea noilor locuri de muncă deoarece pot fi capitalizate.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Poate cel mai cunoscut nou job este job-ul de „influencer”. În ultimii ani, dacă ai un canal de youtube, urmăritori pe Instagram sau pe Tik Tok, ești plătit pentru asta. Internetul a devenit o sursă de venit pentru 64 de milioane de influenceri din toată lumea.

Ramuri noi în specializarea ta

Nu numai cerea pe piață a anumitor specialiști crează job-uri. Noi specializări apar de-a lungul anilor o dată cu noile decoperiri de tehnici și mașinării. De exemplu, înainte de 1940, manichiuristele foloseau o singură tehnică pentru a face unghiile clientelor. În timp s-au creat mai multe tehnici, iar acum exista multiple specializări în acest domeniu. Fie că îți dorești să îți faci unghiile cu ojă semi-permanentă, acril, gel sau cu tips-uri, există o manichiuristă specializată pe o singură tehnică pentru fiecare. În acest fel, calitatea serviciilor are de câștigat pentru că tehnicienii vor urmării noile trend-uri pe culoarul lor.

De asemenea, odată cu noile tehnologii, un singur specialist într-un domeniu vast nu mai este de ajuns. Spre exemplu, acum 80 de ani, un inginer în electronică și calculatoare acoperea toată zona de specializare în domeniu. Pe parcurs au apărut mai multe mașinării și dispozitive ce aveau nevoie de specialiști mai exacți în munca lor. Așa au apărut inginerii în computere și inginerii în panouri fotovoltaice.

Ce se întâmplă cu job-urile tradiționale?

Job-urile de coitor, tâmplar și cizmar sunt doar câteva dintre exemplele de job-uri ca sunt pe cale de moarte. Înlocuirea mâinii de lucru cu mașinării ce pot face față la trend-ului de fast-fashion, și fast orice, este tot mai întâlnită. Nu doar job-urile unde se lucrează cu mâinile sunt înlocuite de tehnologie. Apariția A.I-ului deja afectează job-uri în tehnologie, media, domeniul juridic, financiar, resurse umane, vanzari, asigurări, retail și administrație publică.

Citește și: