• Vestea bună este că regiunea polară își poate reveni dacă reducem emisiile de CO2
  • Nivelul gheții prezintă o diminuare uriașă față de acum câteva decenii
  • În ultimii ani, Oceanul Arctic avea în jur de 3,3 milioane de kilometri pătrați de gheață

O Antarctica fără gheață este inevitabilă, dar vestea bună este că regiunea polară își poate reveni rapid dacă reducem emisiile de CO2.

Potrivit oamenilor de știință, Antarctica ar putea cunoaște prima zi fără gheață în următorii doi ani.

Un nou studiu al Universității Colorado Boulder din SUA arată că acest prag critic ar putea fi depășit cu peste 10 ani mai devreme decât se preconiza anterior.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Totuși, nu e chiar atât de drastic pe cât pare. Pentru oamenii de știință, o Antarctica fără gheață nu înseamnă că nu ar mai exista gheață în apă. Regiunea polară va fi considerată liberă de gheață atunci când oceanul va avea mai puțin de un milion de kilometri pătrați de gheață.

Dar aceasta este o diminuare uriașă față de locul în care se afla în urmă cu doar câteva decenii. Pragul reprezintă mai puțin de 20% din ceea ce reprezenta acoperirea minimă de gheață a Antarcticii în anii 1980. În ultimii ani, în septembrie, Oceanul Arctic avea în jur de 3,3 milioane de kilometri pătrați de gheață de mare la nivelul minim.

Ce spun cercetătorii?

„Când vine vorba de a comunica ceea ce oamenii de știință se așteaptă să se întâmple în Antarctica, este important să se vadă când am putea observa primele condiții fără gheață, care vor apărea în datele zilnice din satelit”, a declarat Alexandra Jahn, profesor asociat de științe atmosferice și oceanice la Institutul de Cercetări Arctice și Alpine din cadrul CU Boulder.

Citește și: