• Investițiile în A.I. din România au atins nivelul record de 230 de milioane de dolari în 2023.
  • Universitatea Politehnica din București promovează cercetarea în inteligența artificială, urmată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
  • SUA este principala forță la nivel mondial pentru investiții în inteligență artificială.

Investițiile în inteligența artificială din România rămân la nivel foarte scăzut, arată ultimele statistici. Nicio surpriză, SUA reprezintă principala forță la nivel mondial în investițiile de capital de risc în inteligență artificială, sumele ajungând la circa 70 de miliarde de dolari. Și totuși în ce investește țara noastră? În media, platforme sociale, marketing, Infrastructură IT, sănătate, sau biotehnologie?

„Cu siguranță nu este destul. Asta se vede când ne comparăm cu celelalte țări, nu doar din Europa de Vest, ci și cu alte țări care sunt emergente și foarte ambițioase în această zonă academică a științei, dar începem să creăm anumite forme bune. O formă bună este că de aproximativ 3 ani am reușit să introducem o finanțare de bază pentru cercetare în Universitate. N-am avut așa ceva până în urmă cu 3 ani”, a declarat Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, pentru Aleph News.

Anul trecut, România a investit 230 milioane de dolari în inteligența artificială. Dar ce facem cu procesul educațional? Vrem profesori care să înțeleagă generația de azi, metode de predare adaptate la tehnologiile actuale, examene digitalizate. În mare parte, rămân doar scrise cu creta pe tablă și estompate cu buretele în timp. A.I. e un vis în școlile din România. Cătălin Ciupală, profesor, spune că digitalizarea învățământului e binevenit, dar trebuie facute cu înțelepciune.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

„Cred că profesorii sunt pregătiți în măsură în care societatea este pregătită pentru o nouă paradigmă, în sensul că profesorii fac parte din societate și dacă societatea este pregătită în ansamblul ei, atunci, cu siguranță, vor fi și profesorii. Una peste alta, tehnologia și inteligența artificială cresc și se dezvoltă mult mai repede decât adaptările pe care le poate face o societate în ansamblul ei, implicit și învățământul”, a declarat acesta.

Citește și