Nici bine nu a început anul și guvernul Ciolacu, prin Ministerul de Finanțe, s-a împrumutat cu 4 miliarde de dolari de pe piețele internaționale pentru a-și acoperi necesarul de finanțare a bugetului din acest an și pentru a plăti împrumuturile luate anterior, care ajung la scadență în acest an. Acest prim împrumut în valută de pe piețele externe se adaugă împrumuturilor săptămânale, de miliarde de lei, pe care Ministerul Finanțelor le ia de pe piața internă. În total, Ministerul Finanțelor trebuie să împrumute în acest an peste 180 de miliarde de lei, din care deficitul bugetar din acest an înseamnă 87 de miliarde de lei și restul, de aproape 100 de miliarde de lei, înseamnă datoriile anterioare care ajung la scadență și care trebui plătite făcând alte împrumuturi.
Advertisment
Problema nu este că guvernul se împrumută, ci că aceste împrumuturi se duc într-o imensă gaură bugetară, care nu duce nicăieri. Practic, guvernul trebuie să se împrumute cu peste 180 de miliarde de lei în acest an, adică 35 de miliarde de euro, pentru a-și finanța cheltuielile care sunt mai mari decît încasările, pentru a plăti salariile și pensiile de toate tipurile, pentru a plăti datoriile anterioare, cu dobânzile aferente și, dacă mai rămân bani și pentru altceva este bine, dacă nu, asta e! Pentru că nici guvernul Ciolacu nu vrea să facă vreo restructurare bugetară adevărată, nu din declarații, mai ales acum, în an electoral, toate împrumuturile care se iau acum se vor plăti prin alte împrumuturi viitoare, până când se va sparge bula bugetară.
Economia privată, care este în pierdere de viteză din cauza creșterii fiscalității, nu va mai putea finanța prin taxe și impozite gaura bugetară, având în vedere că bugetul înghite din ce în ce mai mulți bani. Spre exemplu, cheltuielile bugetare cresc anul acesta cu nu mai puțin de 58 de miliarde de lei față de anul trecut. De unde să scoată companiile private acești bani în plus dacă economia scade, dacă businessul scade, dacă fiscalitatea crește. Și așa, companiile și angajații muncesc aproape jumătate din an doar pentru a plăti taxele și impozitele la stat. Acum, piețele financiare internaționale se uită cu ochi buni la România și ne dau bani, dar să vedem cum va fi atunci când lucrurile se vor schimba.