- În România sunt aproape 60.000 de medici
- Studenții la medicină sunt îngrijorați de lipsa contactului cu pacienții
- Cursurile se fac ori hibrid, ori doar online la majoritatea facultăților de medicină
România se confruntă de ani buni cu problema plecării medicilor în străinătate. Avem mai puțin de 60.000 de medici. Ar putea fi mai mulți, însă de la ultima verificare în 2018, în doar 2 ani, au plecat 10.000 de doctori.
Advertisment
Acum, alta este problema. A început noul an universitar și învățământul strict online este o problemă pentru viitori doctori. La majoritatea facultăților de medicină, studenții învață fie în sistem hibrid, fie exclusiv online.
Mihaela Mitroi, conferențiar universitar la UMF Craiova, spune că programul va fi flexibil, în funcție de numărul de cazuri.
Recomandări
Mihaela Mitroi, Conf.Univ. UMF Craiova, Prodecan FMAM: „Noi cursurile am decis să ținem numai online, iar lucrările practice, în mare măsura, online.
Nu putem să aducem studenții în secție, dar putem pe rând, în grupuri mici de câte 4-5 studenți, să venim cu ei în policlinică și cât de cât să ia un contact direct cu pacientul”
După spusele doctorilor, medicina trebuie făcută la patul bolnavului. Însă pandemia are și ea ceva de spus. Partea teoretică se poate învăța din cursuri, însă practica nu.
Studenții sunt inventivi. Au găsit moduri de a înlocui practica propriu-zisă până în momentul în care se vor putea întoarce în spitale. Rebecca este studentă la medicină în anul 3 și a ales să vadă partea plină a paharului.
Rebecca, studentă la Medicină în anul 3: „Contactul cu pacienții este vital pentru noi. Un pacient este diferit față de altul. N-o să găsim unul la fel ca celălalt. Deci avem nevoie de cât mai multă practică.
În timpul liber, încercam să perfecționez abilitățile mele prin cadrul kit-urilor de chirurgie. Pot să fac noduri, suturi. La fel de bine pot să-mi iau carne, o bucățică de carne de porc și putem exersa”