După un an de zile, când inflația a fost de două cifre, în luna iulie inflația a scăzut la o singură cifră, 9,4%. Premierul Ciolacu consideră această scădere ca fiind o mare realizare adusă de măsurile și politicile guvernului pe care l-a preluat. Nu este așa. Chiar dacă a scăzut de la 16%, cât a fost în noiembrie, la 9% acum, inflația din România este în continuare mare, dublă față de Europa, iar acest lucru arată problemele mari din economie, monopolurile pe care le au companiile și anumite sectoare, rentele pe care le obțin anumite firme, lipsa de concurență, lipsa de suficientă ofertă care să ducă la scăderea prețurilor.

Degeaba scade premeirul Ciolacu marja de la marii retaileri, când nu acolo este problema. Întrebarea este: dacă inflația scade vor scădea și dobânzile la lei? Răspunsul este nu. Problema este că România are un deficit bugetar mare, care acum este și mai mare, și care trebuie finanțat din piață, iar în aceste condiții dobânzile nu prea au cum să scadă. Mai degrabă, dobânzile la lei s-ar putea să crească din nou, dacă derapajul bugetar nu este acoperit, iar investitorii străini, care finanțează bugetul, ies de pe piață. Guvernul Ciolacu are nevoie de bani, chiar și de mai mulți bani, așa că va trebui să ia toți banii din piață, indiferent de cât este dobânda. Că doar cei de la guvern nu dau de la ei.

În loc să ne pregătim pentru o scădere de dobândă, care să ajute economia să-și revină, noi ne vom pregăti mai degrabă pentru creșterea dobânzilor, care va afecta și mai mult economia, care este deja într-o scădere evidentă.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ