Inflația și creșterea puternică a dobânzilor a lovit cel mai dur în creditarea bancară pe zona de retail, a persoanelor fizice.

Dacă pentru stat nu prea contează dobânda la care se împrumută, și dacă firmele s-au mai descurcat cu această creștere a dobânzilor, unele dintre ele trecând din nou pe creditarea în euro, unde dobânzile sunt mai mici, persoanele fizice nu prea au avut altă alternativă decât să schimbe creditul de pe ROBOR pe IRCC, unde diferența de dobândă nu este așa mare. Conform unei analize ZF, dacă creditarea bancară în industrie a crescut cu 19% în perioada februarie 2022/2023, în agricultură cu 22%, cea mai mare creștere, în construcții cu 19%, in servicii cu 14%, pe zona creditelor persoanelor fizice, care are cea mai mare pondere în totalul creditelor acordate de bănci, creșterea a fost de numai 4%.

Dacă firmele pot să transmită creșterea dobânzilor și creșterea materiilor prime în prețurile produselor finale, persoanele fizice nu au cui să transmită mai departe creșterea prețurilor și creșterea dobânzilor. La ele se oprește ciclul economic. Această creștere a dobânzilor și scăderea creditării persoanelor fizice afectează în primul rând sectorul imobiliar rezidențial, unde vânzările de apartamente și imobile au scăzut vizibil.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Dobânzile la lei nu vor scădea atât de repede atâta timp cât inflația rămâne ridicată. Așa că anul 2023 va fi destul de slab pentru creditarea bancară acordată persoanelor fizice, nu pentru că băncile nu ar vrea să dea credite pe acest segment, ci pentru că dobânzile sunt mari, iar clienților le este teamă să ia un credit neștiind când vom ieși din această criză. Bine că salariile nu au scăzut în valoare nominală și astfel, românii au putut să-și plătească ratele la creditele luate anterior, când dobânzile au fost mici și foarte mici.