Salariile reprezintă cea mai spinoasă problemă dintr-o companie, din economie și chiar din societate.
Toată lumea ar vrea să știe salariile colegilor, salariile de la concurență, salariile din piață, salariile celor care conduc companiile, dar nimeni nu vrea ca altcineva să știe salariul pe care îl încasează. Salariile oferite reprezintă un proces extrem de subiectiv. Pe aceeași poziție, pe aceeași muncă, pe aceleași rezultate, salariile pot fi extrem de diferite. Oferta salarială depinde de foarte mulți factori. Dacă tu îți depui CV-ul la o companie și ești la concurență cu mulți alți candidați, ți se oferă un salariu, și nu prea ai putere de negociere. Dacă aceea companie vine după tine și vrea să te recruteze, salariul este cu siguranță mult mai mare și de multe ori poți obține și beneficii suplimentare.
Dacă tu vrei să pleci dintr-o companie și ești de neînlocuit, vei primi o ofertă salarială mai bună. Dacă stai la job și își faci treaba ok, dar nu ameninți că pleci la concurență, oferta salarială va fi mai mică. Dacă o companie este lider și treaba merge de la sine, oferta salarială este mai mică decât la o companie care vrea să crească și are nevoie de oameni buni și, atunci, este dispusă să ofere salarii și bonusuri mai mari.
Dacă ești director financiar într-o companie dintr-un anumit domeniu, iei un anumit salariu, dar dacă schimbi domeniul s-ar putea să primești o ofertă salarială mai mare. În urmă cu două decenii, când au venit multinaționalele și piața de job-uri a început să se îmbunătățească, salariile erau cel mai mare secret într-o companie. Acum, pas cu pas, companiile își deschid ofertele și încep să publice salariile, un motiv fiind acela de a atrage mai ușor oameni din altă parte. Dar prin publicarea salariilor oferite deschid cutia Pandorei în propria companie. Oricum, salariile, pachetele salariale, încep să nu mai fie un subiect tabu.
Advertisment