• Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind salarizarea angajaților din învățământ, care cuprinde creșteri salariale de peste 25% în medie, cu creșteri mai mari pentru debutanți.
  • Principala cerință a sindicatelor, ca salariul debutantului să fie pornind de la salariul mediu brut pe economie în grila viitoarei legi a salarizării, a fost inclusă în textul OUG.
  • A fost adoptată o ordonanță de urgență privind acordarea de prime pentru personalul didactic și nedidactic, care va aduce beneficii financiare pentru acești angajați până în anul 2027.

La finalul ședinței Guvernului în care s-a adoptat ordonanța de urgență privind salarizarea angajaților din învățământ, ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul Muncii, Marius Budăi, au susținut declarații de presă la ora 13.00. Sindicatele au avut o cerință importantă, care inițial fusese inclusă doar în nota de fundamentare și în preambul, însă a fost introdusă în textul OUG. Această cerință principală și condiția impusă de sindicate este ca salariul debutantului în grila din viitoarea lege a salarizării să pornească de la salariul mediu brut pe economie.

„Am marea plăcere să mă aflu astăzi în fața dvs, asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, după ședința în care a fost adoptată ordonanța de urgență cu majorarile salariale cerute de sindicate.

. Ministrul Deca a subliniat că această ordonanță cuprinde creșteri salariale de peste 25% în medie, iar debutanții vor beneficia de creșteri mai mari. De asemenea, a menționat că principala cerință a sindicatelor, ca salariul debutantului să fie pornind de la salariul mediu brut pe economie în grila viitoarei legi a salarizării, a fost inclusă în textul OUG.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

„Prima OUG se referă la creșterile salariale care pe medie sunt de peste 25%. E de remarcat că prin mecanismul OUG vor fi creșteri mai mari pentru debutanți. O a doua chestiune, garanțiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutanților”.

De asemenea, Ligia Deca a adăugat că astăzi a fost adoptată și o altă ordonanță de urgență privind acordarea de prime pentru personalul didactic și nedidactic. Prima didactică va fi în valoare de 1500 lei net, din care o parte va fi sumă forfetară ce poate fi folosită pentru pregătire profesională, echipament și alte cheltuieli legate de calitatea în învățământ. Aceste prime vor fi acordate într-o singură tranșă, iar sumele vor putea fi cheltuite până în 2027.

„Tot astăzi a fost adoptată OUG privind acordarea de prime dar și epentru acordarea primelor pentru personalul nedicdactic. Prima didactică, 1500 net, din care o parte sumă forfetară. 70% în acest moment putând fi folosiți pentru pregătire profesională, echipament, alte cheltuieli care spijină calitatea în învățământ. O singură tranșă, prima distanțiere în octombrie, sumele vor fi cheltuite în 2023-2024. Suma va fi alocată până în 2027. Sumele pot fi folosite în cazul personalului nedidactic tot pentru cursuri sau pentru alte cheltuieli dedicate activității profesionale”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a menționat că prin această ordonanță au fost majorate grilele salariale pentru personalul didactic și auxiliar, inclusiv cele din OUG 53, care va fi abrogată. El a subliniat că principiul asumat de coaliție este de a porni de la salariul mediu brut și de a acorda 50% din diferență începând cu 1 ianuarie 2024. Budăi a explicat că salariul mediu brut pe țară a fost utilizat la fundamentarea bugetului și că majorarea salariilor reprezintă o creștere medie de 25%, cu creșteri mai mari pentru debutanți.

„Ceea ce s-a agreat în coaliție a fost pornirea de la salariul mediu brut și acordarea acelor 50% din diferență din 1 ianuarie 2024. Suntem în construcția legii salarizării”.

Referindu-se la posibilele boicotări ale participării la examenele naționale de către cadrele didactice, Ligia Deca a menționat că asistența la examene este o activitate benevolă, iar cadrele didactice optează anual și sunt retribuite în acest sens.

„Asistența la examenele naționale e o activitate benevolă. Cadrele didactice optează anual, fiind retribuite în acest sens. Încurajez cadrele didactice să ajute elevii, fiind o generație care are nevoie de tot sprijinul nostru, fiind afectată și de pandemie”.

Citește și: