Până acum, nimeni nu prea înțelegea de ce Guvernul s-a trezit că are încasări mai mici la buget față de prognoze, gaura la 4 luni fiind nu mai puțin de 9 miliarde de lei.
Acum a venit prima explicație: cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, adică ceea ce economiștii numesc consumul, a scăzut în aprilie cu 1,6% față de aprilie 2022 și cu 5,2% față de martie 2023.
Dacă această scădere din aprilie față de martie de 5,2% este reală atunci nu este bine deloc.
În aprilie a fost Paștele și ar fi trebuit să avem o creștere a consumului, nu o scădere.
Aceste date privind consumul din aprilie sunt proaste, chiar foarte proaste.
Asta înseamnă că oamenii simt din ce în ce mai mult creșterea prețurilor, scăderea puterii de cumpărare și taie din cheltuielile care nu sunt strict necesare.
Așa se face că aceste scăderi au intervenit pe segmentul bunurilor de folosință îndelungată, adică la televizoare, mașini de spălat, aragaze, calculatoare, laptopuri până la mobilă.
Scăderea pieței imobiliare unde tranzacțiile s-au redus cu o treime față de anul anterior au afectat și aceste achiziții de bunuri de folosință îndelungată.
Consumul susține cel mai mult încasările bugetare și de aceea această scădere nu anunță vremuri bune, în primul rând pentru buget.
Dacă în anii anteriori, atunci când era bine, am fi avut surplus bugetar, Guvernul ar fi putu lua niște măsuri de susținere a achiziție de bunuri de folosință îndelungată pentru a trece peste această perioadă.
Guvernul, indiferent de numele lui, a trăit foarte bine din creșterea consumului în ultimul deceniu, dar acum odată cu explozia inflației și scăderea puterei de cumpărare a românilor, lucrurile se schimbă, și nu într-un sens pozitiv.
Vom vedea în lunile următoare dacă acest trend de scădere a consumului va continua, ceea ce ar fi foarte rău pentru economie pentru că la orizont s-ar ivi recesiunea.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ