2022 a fost un an prost pentru investitorii de la bursă, nu numai pentru cei de la București, ci și pentru cei din întreaga lume. Indicele bursier BET, care urmărește evoluția celor mai mari 20 de acțiuni de la Bursa de la București, a scăzut cu 11% anul trecut. Analiștii ar spune că, de fapt, piața nu a scăzut, ci s-a mai corectat după creșterea fulminantă de 33% înregistrată de indicele BET în 2021. Cu inflația încă mare, cu creșterile de dobânzi, cu războul din Ucraina, cu scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, cu tensiunile politice și sociale care apar tot mai des, mulți investitori se așteptau ca și 2023 să fie un an prost pentru bursă.
Advertisment
Dar nu a fost așa, ci dimpotrivă, cel puțin pentru Bursa de la București Conform unei analize a Ziarului Financiar, cine a mizat pe acțiuni în primul trimestru din acest an, a câștigat destul de bine. Indicele BET a crescut cu 5,2%, iar din cele 20 de acțiuni care compun indicele BET, numai trei au fost pe minus. Acțiunile Bursei, pentru că și Bursa este listată la bursă, au adus cele mai mari câștiguri pentru investitori, înregistrând o creștere de 33%, continuând trendul pozitiv din anul anterior.
De altfel, trebuie să spunem că acțiunile Bursei au o creștere în ultimele 12 luni de 62%, ceea ce a bătut inflația, creșterea de dobânzi, aurul și chiar criptomonedele. Pe locul doi în primul trimestru au fost acțiunile Aquila, o companie care distribuie bunuri de larg consum, și care au crescut cu 27%. Acțiunile Sphera, compania care operează restuarantele Pizza Hut sau KFC, unde mâncăm cu toții, au crescut cu 21% în primul trimestru. Acțiunile Petrom, compania care a raportat cel mai mare profit înregistrat vreodată în România, de 2 miliarde de euro, au crescut cu 15%.
Recomandări
Cine a avut o viață grea în primul trimestru. Băncile și dezvoltatorii imobiliari, sectoare care sunt afectate de criză, pentru că cererea de credite a scăzut, iar vânzările de apartamente s-au redus. Banca Transilvania are un minus de 3%, BRD a scăzut cu 4%, iar acțiunile One au avut un minus de 2%. Știm ce a fost în T1, dar întrebarea tuturor este ce va fi în trimestrul al doilea. Există un optimism în piață, investitorii cred că văd luminița de la capătul tunelului după crizele din ultimii ani. La noi, sperăm ca statul să nu majoreze sau să introducă taxe și impozite noi.