Ce le spunem copiilor de 9-12 ani despre bolile cu transmitere sexuală și prezervative? Nimic! E mult prea devreme, ar spune mulți părinți. Nimic mai greșit. De ce? Pentru că mulți copii de această vârstă au auzit deja câte ceva despre aceste lucruri și au multe întrebări și au primit multe informații greșite. Iar noi avem responsabilitatea de a-i lămuri.
Advertisment
Preadolescenții trebuie liniștiți, în primul rând, că bolile cu transmitere sexuală, așa cum le e și denumirea, se transmit doar prin contact sexual.
Copiii văd și prezervative care mai de care în magazinele specializate. Sunt pe toate drumurile, expuse în vitrină. Ce facem? Că doar nu le punem mâna la ochi sau țipăm la ei să se uite în pământ. De ce se fac prezervative fosforescente? De ce există prezervative cu arome? De ce cumpără oamenii prezervative muzicale? Cam astea sunt curiozitățile copiilor. Iar reacția potrivită a noastră trebuie să fie următoarea: Cristi, oricât de colorate sau ciudate sau amuzante ar fi, dacă le găsești aruncate pe jos, să nu pui niciodată mâna pe ele.
Recomandări
Ar trebui să le spunem și că prezervativele nu sunt întotdeauna eficiente. Faptul că se găsesc pe toate drumurile și sunt foarte ușor de cumpărat nu înseamnă că adolescenții pot face sex fără probleme. Cel mai bine ar fi, chiar dacă vă e greu să faceți acest lucru, să le cumpărați dumneavoastră unele, atunci când îi vedeți că se simt pregătiți sau își doresc să înceapă viața sexuală. Nu între 9 și 12 ani, desigur, dar, vorba aceea, numai mâine nu-i poimâine. Așa că pregătiți-vă! Veți sta liniștiți că le luați lucruri de calitate și omologate, care îi pot proteja mai bine. Și mai spuneți-le că nu toți adolescenții fac sex sau trebuie să facă sex. Doar când sunt pregătiți și găsesc o persoană care să merite. Și fiți și voi pregătiți să le dați o mână de ajutor. Educația sexuală a copiilor începe cu educația sexuală a părinților!