Cu toții ne uităm la ce se întâmplă pe scena politică din Marea Britanie. Partidul Conservator, aflat la putere, este la al 4-lea prim-ministru din ultimii ani. Și nici cel care va veni, Rishi Sunak, nu se știe cât va reuși să reziste.

Dintr-o dată, scena politică de la noi, cu PNL și PSD la guvernare, și cu un președinte mai mult absent decât prezent în spațiul public, este o oază de stabilitate europeană. Treptat, treptat, și vizibil, Marea Britanie pierde teren atât intern, cât și pe plan extern. Brexit-ul, aclamat și salutat de foarte mulți, de mult prea mulți, devine o catastrofă politică și economică.

Conform ultimelor date, după șase ani, schimburile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană au scăzut cu 20%, după celebrul vot de ieșire din UE, iar în loc, adepții Brexit-ului aflați la putere, în guvernul de la Londra, nu au pus nimic, ci dimpotrivă.

Lira sterlină este la pământ, inflația este la ceruri, dobânzile sunt în creștere, datoria publică a ajuns la 100% din PIB, puterea de cumpărare a britanicilor scade în fiecare an, iar multe companii pleacă în Europa cu operațiuni cu tot.

Multă lume a crezut că Brexit-ul, adică ieșirea de sub dominația birocratică de la Bruxelles, va aduce o prosperitate economică. Mulți au sperat că va curge cu noi investiții, că se va face mai mult comerț pe cont propriu, că va fi mai bine. Dimpotrivă, este mai rău.

Într-o lume disputată la vârf de SUA, Uniunea Europeană și China, să fii pe cont propriu este o foarte mare greșeală strategică. Nici americanii nu-i mai pot ajuta pe englezi ca pe vremuri. După Brexit, după COVID, după aceste noi crize, Marea Britanie va sărăci din toate punctele de vedere, atât economic cât și politic.

Așa că, aviz amatorilor din România care cred că pe cont propriu, în afara Uniunii Europene și a NATO, vom câștiga ceva.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ