Mihail Gorbaciov, cel mai controversat lider sovietic, cel care a prăbușit fără să vrea comunismul și socialismul cu față umană, și a desființat URSS-ul, a murit.

Occidentul i-a adus elogii, în timp ce Putin i-a reamintit că, din cauza lui, URSS nu mai există, iar Rusia și-a pierdut puterea pe care o avea în lume, în timpul Războiului Rece. Căderea URSS-ului a fost cea mai mare dramă geopolitică a secolului trecut, spune Putin.

Pentru noi, căderea comunismului, un eveniment pe care părinții noștri nu-l așteptau și nu credeau că se poate întâmpla, a fost cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat din punct de vedere politic, economic și social. Bineînțeles că aici adăugăm și intrarea în Uniunea Europeană și NATO.

Din punct de vedere economic PIB-ul a crescut de la 40 de miliarde de dolari la 280 miliarde de euro acum, adică de peste 7 ori. Exporturile au crescut de la 8 miliarde de dolari la 90 de miliarde de euro, deci de 11 ori. Importurile au crescut de la 6 miliarde de dolari la 120 de miliarde de euro, deci de 20 de ori.

Uitați-vă ce haine purtați, ce brânză cumpărați, ce mașini aveți și gândiți-vă că acestea sunt importuri. Salariile au crescut de nouă ori, de la 80 de dolari pe lună la 750 de euro pe lună.

Magazinele sunt pline, iar ceea ce găsești în mall-urile de la Paris, Londra, Viena, Madrid, găsești și la București, Cluj, Iași, Timișoara, Brăila sau Arad.

Parcul de mașini nu mai este format doar din Dacii, ci poți să vezi Audi, Mercedes, Renault,  și chiar Ferrari, Lamborghini sau Tesla. Locurile de muncă nu mai sunt doar în fabrici și uzine, ci în clădiri noi de birouri ca la New York.Vacanțele le poți petrece unde vrei în lumea asta, dacă ai bani. Avioanele sunt pline, așa cum erau ratele pe vremea comunismului.

Chiar și plecarea a patru milioane de români în afară, care reprezintă drama noastră ca nație, are un lucru pozitiv. Măcar prin banii pe care românii îi trimit în țară, aceștia devin practic principalii investitori în România.

Dar poate, cel mai important lucru adus de căderea comunismului a fost legat de împroprietărirea rezidențială din anii 90-91, când părinții și bunicii noștri au putut să-și cumpere apartamentele în care locuiau. Acest lucru face ca astăzi, când prețurile apartamentelor au crescut de 10-20 ori, să avem o plasă de siguranță pe care lumea occidentală, capitalismul de rând, nu o are.

Pentru Rusia, pentru URSS, prăbușirea lagărului comunist a fost o dramă.  Pentru noi a fost o salvare.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ