Acum, când dobânzile la lei au crescut exponențial, cel mai bine este să iei un credit în euro.
La un ROBOR de 7,3% comparat cu un EURIBOR de 0,145% rezultă o diferență de 7,1%, ceea ce este destul de mare, rata la un credit în lei fiind mult mai mare față de un credit în euro.
Dacă cursul valutar leu/euro nu crește cu mai mult de 7%, ceea ce este acum puțin probabil, după cum spune BNR, riscul valutar nu există. Dacă pentru firme, băncile au oferte de credite în euro, pentru persoane fizice, ofertele de împrumuturi în euro au cam dispărut în ultimii ani.
Într-adevăr, pentru un credit imobiliar în euro, condițiile sunt mai dure față de un împrumut în lei, respectiv avansul este mai mare, iar rata nu trebuie să fie mai mare de 20% din venitul salarial, față de 40% la un credit în lei.
În ultimul timp, unele bănci au reînceput să dea credite în euro persoanelor fizice, dar volumul este ceva nesemnificativ, numai 6,6 mil. euro.
Dacă diferența de dobândă între lei și euro se va menține, probabil că vor fi bănci care vor reieși pe piață cu credite ipotecare în euro, care se vor adresa celor cu venituri salariale mari. Băncile au foarte multă lichiditate în euro pe care trebuie s-o plaseze cumva.
În rest, cine vrea credit, trebuie să se ducă către împrumuturile în lei, care au dobînzile mult mai mari.
Advertisment