Anul 2022 este complicat din toate punctele de vedere, începând de la politic și militar, până la economic.

Inflația a depășit 10%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, și nimeni nu știe când se va opri această creștere, având în vedere tensiunile care există acum pe piața energiei, a materiilor prime și a produselor alimenatare.

Și încă nu a venit presiunea creșterii salariilor, care să acopere inflația.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Sperăm să nu ajungem la vorbele lui Florin Cîțu, fost premier, fost ministru de Finanțe, economist la bază, care a prognozat că s-ar putea să ajungem la o inflație de chiar 15%.

Dacă guvernul nu ar fi plafonat prețurile la energie, inflația sigur depășea 15% având în vedere explozia prețurilor la gaze și energie din cauza războiului militar din Ucraina și a războiului economic între lumea occidentală și Rusia.

Din cauza creșterii inflației, dobânzile la lei au început să crească și vor crește și mai mult. Pentru cei care au luat credite în anii anteriori, la dobânzi mici, această creștere a dobânzilor, care nimeni nu știe unde se va opri, s-ar putea să le ridice o problemă de plată a ratelor, mai ales că sumele disponibile din salarii încep să devină din ce în ce mai mici din cauza creșterii prețurilor.

Râzboiul din Ucraina afectează toate economiile europene, deci inclusiv economia României. De la o creștere economică de 4,6% la începutul anului, acum avem o reducere a creșterii economice la jumătate, la 2,3%.

Chiar și acest nivel pare optimist în actualele condiții.

Paradoxal, în tot acest peisaj tensionat, România va înregistra statistic cel mai bun an economic din istorie.

PIB-ul prognozat, adică valoarea adăugată în economie, va fi de 1.327 miliarde lei, în valoare nominală. Dacă împărțim acest PIB la un curs de 4,97 lei pentru un euro, prognoza oficială, rezultă că vom avea un PIB de 267 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din istoria noastră economică.

Real, anul 2022 va fi dificil din punct de vedere economic, cu tensiuni mari în bugetele familiilor, dar statistic vom avea cel mai ridicat PIB din istorie.

Măcar statistic să stăm bine.