• Igor Munteanu: „40 de procente din toate exporturile Republicii Moldova ajung pe piața românească”
  • Igor Munteanu: „17 procente din cetățenii moldoveni consideră că, în cazul unui război similar cu cel din Ucraina, ar putea să se aștepte și trebuie să se aștepte la un sprijin din partea României.”
  • Igor Munteanu: „România are obligația și capacitatea de a se face influentă și ascultată și așteptată, la Chișinău, cu siguranță”

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, a vorbit, într-un interviu cu jurnalistul Bogdan Nicolae despre cât spațiu mai este – în tot acest context politic global tensionat – pentru o exprimare românească în Republica Moldova sau despre o Moldovă mai prezentă și mai cunoscută la București.

„România are anvergura economică pe care trebuie s-o utilizeze mult mai înțelept și rațional. Și, în același timp, această criză creează oportunități pentru ca România să demonstreze capacitate și determinare. Vă dau un exemplu, nu este vorba doar de investiții financiare, este vorba și de capacitate tehnică, de a regla serviciile disfuncționale energetice. Așa cum a evidențiat Bursa Română de Mărfuri, ar putea să fie o investiție strategică. Ea ar putea să creeze regulile de piață pe electricitate și gaze naturale. Dar, în afară de asta, Republica Moldova este puternic conectată la comerțul cu România. 40 de procente din toate exporturile Republicii Moldova ajung pe piața românească.”

Cum văd cetățenii din Republica Moldova perspectiva unui conflict similar cu cel pe care-l vedem în Ucraina? La cine ar apela, pe cine văd ei ca fiind reazămul, ca fiind țara pe care se pot sprijini în cazul în care ar fi în dificultate?

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

„17 procente din cea mai mare valoare, din cetățenii moldoveni, consideră că în cazul unui război similar cu cel din Ucraina, ar putea să se aștepte și trebuie să se aștepte la un sprijin din partea României. Acum, acest răspuns – pentru prima dată identificat într-un sondaj – este o mare provocare pentru clasa politică din România. Cum răspunzi la asemenea așteptări? Mergi pe după cazaniile vechi, așteptând să se întâmple sau anticipezi anumite evenimente și creezi instituțiile?”, explică interlocutorul lui Bogdan Nicolae.

Ce spune Igor Munteanu despre acordul dintre Polonia, Ucraina și Marea Britanie?

„Sigur, este o alianță interesantă care merge dincolo de calapodul strict al relațiilor NATO, non-NATO. Eu cred că România, prin autoritățile sale, ar trebui să caute debușeuri prin care ar putea să rezolve o problemă strategică de insecuritate a cetățenilor Republicii Moldova, dând curs unor viitoare inițiative care ar putea să însemne o integrare mai profundă”, conchide Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington. 

Cine este Igor Munteanu?

Igor Munteanu este conferențiar universitar la Academia de Studii Economie de la Chișinău și președinte al Consiliului Administrativ al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS).

În perioada anilor 2019-2021 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe (2019) și președinte al Comisiei de control al finanțelor publice (2020-2021).

Între 2010-2015, a exercitat funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în SUA (septembrie 2010-iunie 2015), Canada (februarie 2011 – martie 2013) și Mexic (2010-2015).

Până în 2010, Igor Munteanu a fost Expert Independent al Consiliului Europei pentru Congresul Puterilor Locale și Regionale (2001-2008), participând activ la monitorizarea situației autonomiei locale și regionale în mai multe țări ale Consiliului Europei. A absolvit USM în 1989 și studii post-graduale în prima promoție a SNSPA (1990-1992). În 2002, Igor Munteanu și-a susținut doctoratul în drept public în cadrul Universității Internaționale Libere din Moldova. Între 1992 și 1994 a fost Consultant în cadrul Președinției Republicii Moldova.

Între 1994 și 1996 a asistat activitățile Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale (IFES-Moldova). Din anul 2021, este membru în Consiliul științific al New Strategy Center din România.