Luni, Banca Națională a României a majorat dobânda de referință de la 1,75% la 2%, ceea ce era de așteptat. Problema este că analiștii cred că această creștere de numai 0,25% este prea puțin având în vedere că nivelul inflației este 7-8%.
Advertisment
Ca să nu sperie economia și pe cei care au credite, în special companiile, BNR preferă politica pașilor mărunți la nivelul creșterii dobânzii de referință. În schimb, la nivelul dobânzii Lombard, acolo unde băncile vin să ia bani, BNR a majorat dobânda de la 2,5% la 3%, exact unde a crescut și ROBOR-ul.
BNR vrea să strângă politica monetară, ca să contracareze creșterea de inflație, mai degrabă prin dobânda Lombard, de penalizare, decât prin dobânda de referință, la care se uită toată lumea.
Recomandări
Prin plafonarea prețurilor la energia electrică și la gaze, BNR are patru luni de respiro în privința inflației, dar întrebarea este ce va fi după. Dacă prețurile la energie și gaze nu vor scădea între timp sau din aprilie, inflația va rămâne la un nivel ridicat, iar BNR va continua să crească dobânzile.
Oricum, analiștii se așteaptă ca Banca Națională să mai majoreze de încă cel puțin trei ori dobânda de referință.
Marile bănci centrale din lume cred că această creștere a inflației este tranzitorie și odată ce explozia prețurilor la energie și gaze va dispărea, lucrurile vor reintra în normal. Dar între timp, dobânzile vor mai crește.