Piața românescă se confruntă cu o lipsă acută de angajați, atât din punct de vedere al numărului, dar și a calității acestora.

Pe lângă faptul că bazinul de selecție este destul de gol, firmele se confruntă cu fluctuații din ce în ce mai mari de personal, pentru că angajații primesc oferte, și pleacă la primul salariu mai mare.

Conform unui studiu realizat de firma de consultanță în management Korn Ferry, fluctuația în producție a ajuns la 36%, în vânzări este de 26%, în IT este 23%, în inginerie este de 22% și în domeniul financiar-contabil este de 21%.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Ligia Kaufman, de la Korn Ferry, spune că anul acesta se vede o fluctuație mare în rolurile de suport, cum sunt finanțe sau contabilitate, unde sunt mult mai multe oportunități pe piața muncii, și de aceea angajații își schimbă job-urile mult mai des.

În producție, situația este mult mai dificilă pentru că firmele au dificultăți mari nu doar în retenția, ci și în atragerea de noi candidați pentru pozițiile deschise.

În încercarea de a face față fluctuațiilor mari de personal, companiile au ajuns să ofere bonusuri de prezență celor care nu lipsesc nemotivat timp de o lună de la muncă. Se oferă și bonus dacă cineva este disponibil să facă ore suplimentare.

Diana Mișa, directorul de HR de la OTP Bank, spune că angajații mai pot fi atrași, dar cea mai mare problemă este legată de retenția acestora, cum să oprești în organizație oamenii cu adevărat talentați.

Băncile nu mai sunt în topul preferințelor la angajare, mai ales că salariile sunt sub cele din IT. Iar băncile acum nu mai angajează bancheri, ci IT-iști, oameni de marketing și în special de marketing digital.

În criza anterioară companiile nu știau cum să facă restructurări de persoanl. În criza asta, nu știu cum să atragă și să rețină oamenii.