Datorită facilităților acordate de stat, începând cu amânarea plății taxelor și impozitelor și a creditelor, criza COVID a fost un bun prilej pentru multe companii de a supraviețui, deși situația lor era dificilă de dinainte.
Advertisment
În criză, situația lor nu avea cum să se schimbe, iar mai mult decât atât, nici nu au început un plan de redersare sau reorganizare, deși există legislație adecvată.
Conform unei analize CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare, numărul companiilor de impact aflat în stare de insolvență iminentă a fost în 2020 cel mai ridicat din istorie – 6.654, din care 30% sunt companii de stat.
Recomandări
Dintre acestea, doar 293 au accesat măsuri de restructurare. Conform analizei CITR, dintre companiile care se află într-o situație dificilă, de insolvență, doar 1% reușesc să-și revină pe cont propriu.
În spatele acestei euforii de revenire economică se află aceste bombe ascunse, reale, care în orice moment pot exploda.
Datorită creșterii susținute a creditării în cazul companiilor, bazată pe garanții de stat, în bănci încă nu se văd aceste probleme, creditele neperformante fiind la un nivel de 4%, extrem de scăzut.
Încetinirea creșterii economice, creșterile de prețuri, inflația și nu în ultimul rând creșterea dobânzilor, va începe să scoată la suprafață aceste probleme. Analiștii spun că în doi ani de zile din momentul unei crize încep să apară la suprafață aceste companii zombie.
Poate o parte dintre ele ar avea o șansă să supraviețuiască, dar din păcate nu încep la timp procesul de reorganizare. Multe își folosesc resursele din afacerile profitabile pentru a acoperii pierderile altor divizii, ceea ce în final le va duce tot în aceeași situație.