După un 2020 dezastruos din cauza secetei, agricultura a marcat o revenire puternică, neasteptată, în acest an. Vom avea cel mai bun an agricol din istoria României cu o producție de cereale de 33 milioane tone față de 20 milioane tone în 2020, adică un plus de peste 50%, spune Florian Ciolacu, președintele executiv al Clubului Fermierilor Români.
Advertisment
Pe lângă producția record, fermierii mai adaugă și creșterea prețurilor la cereale, cu 40% la grău și cu 20% la porumb. Din păcate, agricultura are o pondere de numai 3,8% din PIB față de 19% cât are industria sau aproape 7% cât are IT-ul.
Banca Națională spune că la nivelul întregului PIB vom avea în trimestrul al treilea o creștere economică datorită performanțelor bune ale agriculturii. De asemenea, BNR spune că dacă am da la o parte rezultatele din agricultură, noile evoluții din economie indică o încetinire a creșterii economice în semestrul al doilea.
Recomandări
Din păcate, din toată producția agricolă, 2/3 se duce la export, ca materie primă brută, neprelucrată, ceea ce înseamnă că în țară rămâne o valoare adăugată foarte mică. De aceea, agricultura are o pondere redusă în PIB.
Din floarea soarelui, pentru că nu o prelucrăm intern, pentru că nu avem spații de stocare, pierdem 2 miliarde de dolari pe an, spune Florian Ciolacu.
Dacă am avea irigații pe 3 milioane de hectare, nu pe 300.000 ca acum, dacă am avea spații de depozitare, ca să nu vindem recolta direct de pe câmp, poate am putea prelucra și reține mai multă valoare adăugată în țară. Dar cum ar spune fermierii, nu se vrea acolo sus la guvern, cineva vrea să fim exportatori bruți de materie primă pentru ca apoi să importăm produse finale la costuri mult mai mari.