- Școala începe fizic din 13 septembrie.
- Până la 6 la mia de locuitori, școlile vor rămâne deschise.
- Elevii care vin la școală trebuie să respecte distanța fizică de 1.5 metri, purtarea măștii de protecție și igiena mâinilor.
Ministrul Sorin Cîmpeanu și premierul Florin Cîțu vor ca școala să înceapă din 13 septembrie cu toți elevii în bănci.
Advertisment
Vorbește despre începerea școlii în condiții de siguranță. În schimb, Ioana Mihăilă, spune că revenirea la şcoală a tuturor elevilor va putea avea loc doar atunci când va exista „un control bun al pandemiei“ şi o incidenţă „extrem de scăzută“ a cazurilor de COVID-19.
Școlile rămân deschise până la 6 la mia de locuitori
Până la 6 la mia de locuitori, școlile vor rămâne deschise. În acest sens, Sorin Cîmpeanu a spus că nu crede că vor fi situații în care să se depășească pragul de 6 la mie.
Recomandări
„Am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie, sigur că apar o serie de condiții. Aceste condiții nu vor dezavantaja persoanele nevaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați. Peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcție de vârstă, de specificul activității, iar la carantină se oprește întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea ține toate școlile deschise”, a spus ministrul Educației.
Acesta a precizat că a propus și s-a agreat ca școlile să rămână deschise până la atingerea acestui prag, de 6 la mie, pentru că oricum copiii circulă și este de preferat să o facă într-un mediu controlat. În plus, spune Cîmpeanu, nu vor fi pierderi educaționale.
Avantaje pentru cei vaccinați dacă se trece de pragul de 6 la mie
În cazul în care se trece de pragul de 6 la mie, ministrul Cîmpeanu ia în calcul următoarea variantă: „Preșcolarii, creșe și grădinițe, să poată participa la procesul educațional; Clasele 1-6, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinați (au sub 12 ani) din păcate trebuie să treacă în online; Pentru clasele de la a 7-a până la a 12-a, respectiv a 13-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică“.
Vouchere de 100 de lei și copiilor care se vaccinează?
„În discuțiile tehnice pe care le-am avut până acum nu am pus condiție de vârstă. Dacă legislația ne permite, voucherele sunt destinate persoanelor care se vaccinează cu schemă completă din momentul în care legislația intră în vigoare“, a spus ministrul Ioana Mihăilă.
Regulile care vor trebui respectate
- Elevii care vin la școală trebuie să respecte distanța fizică de 1.5 metri, purtarea măștii de protecție și igiena mâinilor.
- Elevii nu pot consuma în comun alimente sau băuturi și nu vor schimba între ei rechizite sau alte obiecte persoanle.
- Se vor desfășura doar jocurile sportive care permit distanțarea fizică, de preferat în aer liber dacă vremea este permisivă.
- Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, iar purtarea măștii în spații deschise însă nu va mai fi obligatorie.
- Regula la acest moment este – la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online. Dacă toți colegii lui vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezență fizică, subliniez ar putea pentru că nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinați, cei nevaccinați urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru.