Economia a scăpat de lockdown, cafenelele și restaurantele și-au reluat activitatea, mai ales că este vară, dar problema tuturor este legată de forța de muncă, de lipsa anagajaților.
Advertisment
Pentru a ține cazurile de Covid sub control, guvernul a închis HoReCa în 2020 și prima parte din 2021. În aceste condiții, foarte mulți angajați au plecat să muncească în retail, în supermarketuri, în logistică, au devenit curieri pe Glovo, Foodpanda și șoferi pe Uber sau Bolt. Și nu prea mai vor să vină înapoi să facă mâncare, curățenie sau să servească clienții.
Tudor Aposteanu, proprietarul a șase restaurante cu 42 de angajați, spune că toate restaurantele din toată țara sunt bombardate de lipsa de personal. Dacă în 2019 un ospătar luat 130-140 de lei pe zi, acum nivelul a ajuns la 250 de lei pe zi. Dacă nu îi dau eu, pleacă la restaurantul de lângă mine, spune Tudor Aposteanu.
Recomandări
În HoReCa salariul mediu net în aprilie a fost de 1.790 de lei, în creștere cu 33,6% față de aprilie 2020. Dar cei care lucrează în restaurante nu trăiesc din acest salariu ci din bacșiș, care le dublează sau chiar triplează veniturile.
Dacă HoReCa este închisă și nu sunt clienți, bacșișul nu mai există, ceea ce pentru mulți din acest sector înseamnă o amputare evidentă a veniturilor. De aceea, mulți au plecat din HoReCa către alte sectoare.
Orice guvern ar trebui să dezvolte HoReCa, pentru că este un sector fundamental pentru economie, mai ales că angajează foarte mulți oameni, iar banii rămân în țară. Din păcate, cei din HoReCa nu prea au putere, nu au fost suficient de vocali, pactizând într-un final cu guvernul și cu măsurile lui. Nu știu câți bani au primit cei din HoReCa de la guvern, dar acum ar trebui să se ducă în fața Palatului Victoria, să le ceară celor care i-au închis să le aducă angajații înapoi, sau să vină ei să lucreze în locul lor.